Tak zase rychle zpátky na zem...

25.05.2017 21:46

Dnes si dovolím poněkud obsáhlejší hodnocení, protože naše vystoupení... no, jak bych to... prostě si zaslouží zhodnotit. :D

V první čtvrtině jsme se prezentovali parádní defenzivní hrou... dokonce tak defenzivní, že jsme si brali míče navzájem. To se může stát, tak proč si o tom nepopovídat, že. A kam bychom chodili, když můžeme přímo na hřišti? A tak jsme si povídali. Fíla s Áďou, Krýša s Jonym. A Honza dělal ksichty. Po vyrovnaném průběhu jsme smolnými brankami prohrávali 7:0 a věřili v lepší zítřky.

V poločasové přestávce jsme provedli úpravu taktiky, která spočívala v tom, že jsme ze hry odebrali jednoho hráče. V pěti se totiž povídá hůř než v šesti. Mělo to i další výhodu - z boje 1 proti 9 se rázem stalo 1 proti 8, což je pochopitelně mnohem přijatelnější. Po tomto manévru se našim hráčům už občas podařilo kopnout do míče způsobem, který připomínal fotbal. A stala se věc nevídaná... Páťa sledoval míč až za brankovou čáru soupeře, odkud ho nepozorovaně vyvezl a zakončil do branky!

Ve druhé polovině hry už jsme mohli s radostí sledovat i útočné výpady, v nichž vynikal zejména Péťa, a které přinesly i zaslouženou branku. Mohli jsme si i pěkně popovídat na střídačce, a tak se stalo, že Páťa několikrát zapřemýšlel a šel hlídat volného hráče při autovém vhazování nebo výhozu brankáře (což ovšem nezabránilo dalším osmi inkasovaným brankám přesně z těchto situací). Dokonce jsme několikrát úspěšně rozpustili chumel, a tak mohu s potěšením konstatovat, že alespoň několik minut tohoto zápasu bylo pro kluky přínosných.

Sešla se nám dnes na hřišti velmi mladá sestava, která s námi však bez výjimky trénuje už delší dobu. Na problémy s koncentrací jsme si už tak nějak zvykli a vyřešíme je jen těžko. Snad věkem. Stejně tak taktické věci (obsadit si hráče, couvnout dozadu) - na lavičce si to sice říct můžeme, ale bez tréninku (já osobně stále doufám, že na toto téma nebudeme muset trénink zařadit vůbec nikdy), to pochopí zatím jen ti vnímavější. Tohle klukům nechci a nebudu vyčítat. Rozhodně neustoupíme od toho, že to budeme s kluky pořád dokola probírat a ptát se jich, co by měli v dané situaci udělat a PROČ. Nebudeme je vodit po hřišti jako loutky. Kdo to pochopí, to poznáme podle chování na hřišti velmi rychle.

Štve mě ale, když kluci nepředvedou co umí, a tím pádem se nic nenaučí. Schválně teď nebudu jmenovat, třeba se podle popisu najdeme :)

  • Přijdeme na hřiště a taháme míč v ruce. Kopneme ho z metru bez rozeběhu do brány a rukou ho opět vyndáme, ikdyž bychom to zvládli nohou a ještě se u toho naučili zpátečku. Nenaučíme se nic.
  • Snažíme se míč letící na nás (nebo těsně vedle nás) odkopnout, což je velmi těžký úkol a samozřejmě se nám to nepovede. Známe jiný způsob, jak zabránit míči v cestě do naší branky, bohužel ho ale nevyzkoušíme. Nenaučíme se nic.
  • Máme míč u nohy, místo průniku a vyzkoušení vedení míče ho ale špičičkou posuneme přímo k prvnímu čekajícímu soupeři. Nenaučíme se nic, dostaneme gól a zase trochu dolijeme do tréňova sudu trpělivosti.
  • Přijdeme k rozehrávce penalty a napálíme míč na branku bodlem. Případně na něj skočíme oběma nohama. Nenaučíme se nic.

No nic, budeme bojovat dál. Stejně jako jsem si po minulém zápase nemyslel, že můžeme natáčet Joga Bonito, nemyslím si ani teď, že prostě kluci nemají talent. Trochu toho talentu má přeci každý... :) Nemyslete si, že mě tahle protrpěná odpoledne netrápí. Trápí, ale tak to holt někdy chodí - tentokrát se sešly spíše ty horší věci, příště zase budou ty lepší. Zlepšit se musím hlavně já jako trenér - protože jaký je trenér, takoví jsou hráči. Musím klukům vysvětlit, že se o zápasy opravdu nemají čeho bát. Že pokud vyzkouší to, co sice zatím ještě neumí, ale už se o to pěknou dobu pokouší na trénincích, udělá nám to všem největší radost. A o tu nám jde hlavně. :)

Režisér, scénárista i herci už jsou v plném zápřahu a natáčí další domácí výzvy tak, abychom se o prázdniny nenudili a naučili se spoustu nových dovedností. Tak uvidíme... první díl příliš nezafungoval, nic ale nevzdáváme a jedeme dál!

Tak jsem se vypovídal a už se zase těším na další akce!

Sportu zdar!