Kroťme nadšení!

26.11.2017 20:36

K dalšímu turnaji jsme odcestovali do Odolené Vody, kde jsme se se svými soupeři utkali v hracím systému 4+1. Pro Bóďu, Fílu, Honzíka a Mikyho se jednalo o vůbec první halový turnaj.

Kluci od začátku moc pěkně bojovali a, narozdíl od minulého turnaje na Slavii, se tentokrát prezentovali výborně pohybově. Zejména díky rychlosti Páti, Mikyho, Honzy i Fíly dnes měli soupeři jen minimum příležitostí k samostatným únikům na naší branku. Ačkoli se klukům ani dnes příliš nedařilo dodržovat pokyny a často hráli v jednom velikém chumlu, prakticky vždy nakonec dokázali situaci zachránit. Velmi dobrým výkonem se prezentovali i všichni brankáři, kterým se dařila zejména rozehrávka do stran. Měli to dnes ulehčené únikovou cestou v podobě mantinelu na jedné straně hřiště, k rozehrání míče tak stačilo narvat ho na tuto stranu a o nic víc se nestarat (tuto variantu s oblibou používal zejména Honzík Bláha). Buďme ale rádi, že se dařilo alespoň to. Do příště se samozřejmě pokusíme tuto činnost ještě vylepšit!

Velkým plusem hry všech kluků byla bojovnost a soustředění na hru. Jen v několika málo případech jsme museli klukům připomínat, kde vlastně jsou a co mají dělat. Jsem si jist, že za tím stojí zejména obrovská podpora od našich fanoušků (rodičů), kteří každou povedenou akci ocenili potleskem. Kluci cítili podporu a hned byli na hřišti sebejistější a dravější. Děkujeme!

V práci s míčem byly taky k vidění velmi zajímavé výkony. Vynikali v nich Péťa s Páťou, kteří dokázali vyjíždět z chumlů a unikat do volných prostor. Dany předvedl spoustu pěkných kliček - přesně tak, jak jsme od něj zvyklí. K dokonalosti chybí jen to zrychlení a uniknutí obráncům. Až do hry přidáme i přihrávku, bude mít Danyho hra zase úplně nový rozměr. Ostatní kluci na tom nejsou s míčem ještě tak dobře, každý z nich ale dokázal svou dravostí přejít přes soupeře. V tomto ohledu nás překvapili nejvíce Jony s Bóďou, kteří měli právě s tímto (nejdůležitějším) aspektem hry v minulých zápasech problém. Dnes to ale bylo super a všech 9 kluků si parádně zahrálo a mohlo si vyzkoušet své dovednosti s míčem.

V hodnocení minulého turnaje jsem psal, že nevynikla naše slabá střela. Zato dnes ano. Zejména Péťa Burdych mohl vstřelit mnohem více branek, než jen jednu. Rezervy v tomto ohledu ale mají všichni kluci. Dáda Pipus sice svou střeleckou smůlu prolomil a taky vsítil branku, pokud by šlo o mě, počítal bych ji ale jenom za půl gólu... tak slabá tato střela byla. :) A tak bych mohl pokračovat dál. 6 vstřelených branek za 72 minut hracího času není nic, čím bychom sem měli chlubit. Musíme dále pilně trénovat a zlepšovat všechny dovednosti, které se učíme. Se střelou na prvním místě!

No a že z toho dnes nakonec bylo druhé místo? Ale no tak. Důležité jsou výkony kluků, nikoli jejich výsledky. Na tom se nic nemění, i kdyby teď kluci náhodou začali vyhrávat. Pojďme se bavit jinak: "Bavil tě zápas?", "Povedla se ti nějaká klička?", "Co říkal na tvojí hru trenér?", ... To je způsob, jakým se chceme s kluky o fotbale bavit. Jejich motivace ke hře nesmí být postavená na vidině medaile nebo vítězství. Pokud by se tak stalo, hra okamžitě sklouzne k odkopávání a taktizování. A to u našich dětí vidět nechceme!

Za dnešek si kluci zaslouží pochvalu a věříme, že takovéto a ještě lepší výkony budeme vídat co nejčastěji!

Sportu zdar!