FOTO: V Kralupech sympatický sebevědomý výkon

17.09.2017 12:16

Fotografie z utkání k nalezení ZDE.

Změna na trenérském postu byla znát a Zajíci konečně zaznamenali vysokou výhru! :) Nyní vážně… Zajíci vskutku předvedli (místy) týmovou práci, kterou jim usnadnila nemalá marodka týmu z Kralup.

Nedovolil bych si tudíž nikterak snižovat výkon domácích, ale trochu mi připomínali Zajíce na začátku minulé sezóny, kdy i po několika zápasech se jim muselo připomínat, co se dělá po obdržené brance. I z tohoto pohledu je zřejmé, jak velkou cestu Zajíci za posledních 12 měsíců urazili. Nejde samozřejmě jen o nabyté zkušenosti a schopnosti, nýbrž i o nové posily…, a jednou z nich bych i začal.

Kapitánskou pásku si po dnešním zápase převzal jeden z těch mladších, Sebík, který si zaslouží obrovskou pochvalu za působení na hřišti i mimo něj. Pouštěl se nebojácně do osobních soubojů a díky dohrávání založených akcí dal i několik pěkných gólů. Pokud k tomu přičtu i pozornost při hře a vzorné chování, tak se Sebíkovi nedá vůbec nic vytknout.

Absolutorium zaslouží i Fíla, který bořil vše, co mu stálo v cestě (včetně spoluhráčů). Toto by samo o sobě nestačilo, avšak Fíla přidal v mnoha případech i úspěšné zakončení a zaslouženě se radoval z nemalého počtu vstřelených branek. Veřím, že až vše okoření příkladnou technikou, tak bude skutečným postrachem soupeřových obránců a brankářů.

I Miki může být na svůj výkon náležitě pyšný. Miki pokračuje v pohledných výkonech plných snahy a odměnou mu byl i krásný gól (snad jeho první zápasový). Byť je Mikiho hra v začatcích, spoluhráčům je vždy oporou a na jeho herní vyrovnanost se lze spolehnout.

Vzhledem k již zmíněné marodce domácích, jsme se s jejich trenérem dohodli na úpravě herního systému z 5+1 na 3+1 a tak “Ostřílení matadoři“ – Adélka, Páťa, Dáda a Danny – dostali prostor k prokazovaní zkušeností z předešlých zápasů a techniky z tréninků.

Kluci i díky rychle vstřelené brance vycítili, že soupeř není nejsilnější a začali již od první minuty sršet sebevědomím. Jako by se toho paradoxně zprvu Adélka zalekla a raději jistila vše zezadu. Poté však i ona předvedla svůj um. V prvním zápase vstřelila dvě branky, z toho jednu po akci, kterou si sama vypracovala. V druhém zápase se mohla pochlubit čistým brankářským štítem.

Dáda předvedl svůj pověstný důraz a nutno dodat, že tentokrát i čistými zákroky. Tři vstřelené branky mu snad byly adekvátní odměnou. Kontrastem byla jedna „akce“, kdy dal přednost pasivitě. S míčem se raději stáhl na vlastní půlku a pak naslepo, avšak přesně, přihrál soupeři před naší branku.

Z Páti a Dannyho čiřila pohoda a předvedli výkon hodný jejich zkušenostem. Velmi potěšily i první úspěšné pokusy o týmovou spolupráci. Byla totiž k vidění i akce, kdy místo střely byla zvolena přihrávka, kterou se podařilo proměnit v branku (Dáda). Nakonec došlo mezi Páťou a Dannym ke dvoum slovním přestřelkám. U jedné si Danny stěžoval, že mu Páťa nepřihrál a při druhé se přou o to, kdo dal více gólů.

Je známo, že všeho moc škodí…, včetně chvály. Okem rodiče je totiž vše krásnější a dokonalejší, než zkušeným a nestranným okem trenéra. Přesto v duchu vyváženosti se pokusím o několik kritických poznámek.

Některým hráčům se rozhodně nedá upřít velká snaha o získání míče, ale toto, bohužel, platí i v případě, kdy ho má spoluhráč. Pokud se nám nepodařilo spoluhráče o míč obrat, zkusili jsme se alespoň připlést do cesty či rovnou pod nohy. V nejhorším případě se podařilo i zastoupit soupeřova brankáře a zamezit spoluhráči ve střelení branky.

Další výtka se týká dění mimo hřiště. Část Zajíců jakoby soucítila se soupeřem a chtěla se dostat do řad stonajících. Po nespočetném upozornění se někteří raději stále váleli po prochladlém a mokrém trávě. Chápu, že nebylo nejtepleji a pro mnohé bylo lepší se krátit čas na střídání všelijak, avšak občas bych uvítal, aby hráči na střídačce povzbuzovali své spoluhráče a sledovaním hry z jiné perspektivy by se jistě mohli ponaučit, jak podobnou situaci vyřešit stejné dobře jako (spolu)hráč, případně ji neřešit stejně špatně.

Závěrem bych chtěl učinit poklonu trenérům Karlovi a Vaškovi, kteří často v jednom hravě zvládají to, co jsme s těží a rezervami zvládali ve dvou.